ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΣΗ

Χαρακτηριστικά

Περιέχει εκχύλισμα φλοιού πεύκης ποικιλίας Pinus pinaster maritima, γνωστό με την εμπορική ονομασία “PYCNOGENOL®”, που αναπτύσσεται κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής της Γαλλίας.

Συστατικά

Τo συστατικό “PYCNOGENOL®” περιέχει ως κύριο δραστικό του (≥ 70±5%) τις προκυανιδίνες (Procyanidins), δηλαδή ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών.

Επιπρόσθετα, το συστατικό “PYCNOGENOL®” περιέχει, σε μικρότερο όμως βαθμό, τις πρόδρομες ουσίες των προκυανιδινών, τις κατεχίνες και τις επικατεχίνες, επίσης φλαβονοειδή.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, τόσο οι προκυανιδίνες όσο και οι κατεχίνες και επικατεχίνες παρουσιάζουν επιστημονικά αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή φυσιολογική επίδραση.

Ιδιότητες

Το συστατικό “PYCNOGENOL®” έχει 50 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από την βιταμίνη Ε και 20 φορές από την βιταμίνη C. Οι προκυανιδίνες, γνωστές και ως προανθοκυανιδίνες ή ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες, αποτελούν ένα μίγμα ολιγομερών και πολυμερών των φλαβονοειδών κατεχινών ή επικατεχινών, τα οποία συναντά κάποιος σε έναν μεγάλο αριθμό τροφών, όπως ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, κακάο, φρούτα (π.χ. μήλα), λαχανικά, έλαιο ιπποφαούς, εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, εκχύλισμα φρούτων μύρτιλλου, εκχύλισμα φύλλων πράσινου τσαγιού και πολλά άλλα.

 

Η αρμόδια Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει χαρακτηρίσει το συστατικό «PYCNOGENOL®» ως «GRAS» δηλαδή «Γενικά Αναγνωρισμένο ως Ασφαλές Συστατικό» για χρήση σε τρόφιμα, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της χρήσης του συστατικού αυτού σε συμπληρώματα διατροφής.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

1. Grimm, T. et al (2004) Antioxidant activity and inhibition of matrix metalloproteinases by metabolites of maritime pine bark extract (pycnogenol). Free Radic Biol Med. 36:811-822.

2. Noda, Y., et al (1997). Hydroxyl and superoxide anion radical scavenging activities of natural source antioxidants using the computerized JES-FR30 ESR spectrometer system. Biochem Mol Biol Int. 42:35-44.

3. Cossins, E., et al (1998) ESR studies of vitamin C regeneration, order of reactivity of natural source phytochemical preparations. Biochem Mol Biol Int. 45:583-597.

4. Bayeta, E., Lau, B.H.S. (2000) Pycnogenol inhibits generation of inflammatory mediators in macrophages. Nutr Res. 20:249-259.

5. Devaraj S, et al (2002) Supplementation with a pine bark extract rich in polyphenols increases plasma antioxidant capacity and alters the plasma lipoprotein profile. Lipids. 37:931-934.

6. Borzeleca JF, Burdock GA, Thomas JA. Opinion of expert panel on the Generally Recognized as Safe (GRAS) status of French maritime pine bark extract (Pycnogenol®) as a flavouring agent. Geneva, Switzerland: Horphag Research; 2004.

7. Hammerstone, J.F., et al (2000) Procyanidin content and variation in some commonly consumed foods. The Journal of nutrition 130 (8S Suppl): 2086S–92S.

Χαρακτηριστικά

Περιέχει εκχύλισμα φλοιού πεύκης ποικιλίας Pinus pinaster maritima, γνωστό με την εμπορική ονομασία “PYCNOGENOL®”, που αναπτύσσεται κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής της Γαλλίας.

Συστατικά

Τo συστατικό “PYCNOGENOL®” περιέχει ως κύριο δραστικό του (≥ 70±5%) τις προκυανιδίνες (Procyanidins), δηλαδή ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών.

Επιπρόσθετα, το συστατικό “PYCNOGENOL®” περιέχει, σε μικρότερο όμως βαθμό, τις πρόδρομες ουσίες των προκυανιδινών, τις κατεχίνες και τις επικατεχίνες, επίσης φλαβονοειδή.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, τόσο οι προκυανιδίνες όσο και οι κατεχίνες και επικατεχίνες παρουσιάζουν επιστημονικά αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή φυσιολογική επίδραση.

Ιδιότητες

Το συστατικό “PYCNOGENOL®” έχει 50 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από την βιταμίνη Ε και 20 φορές από την βιταμίνη C. Οι προκυανιδίνες, γνωστές και ως προανθοκυανιδίνες ή ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες, αποτελούν ένα μίγμα ολιγομερών και πολυμερών των φλαβονοειδών κατεχινών ή επικατεχινών, τα οποία συναντά κάποιος σε έναν μεγάλο αριθμό τροφών, όπως ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, κακάο, φρούτα (π.χ. μήλα), λαχανικά, έλαιο ιπποφαούς, εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, εκχύλισμα φρούτων μύρτιλλου, εκχύλισμα φύλλων πράσινου τσαγιού και πολλά άλλα.

 

Η αρμόδια Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει χαρακτηρίσει το συστατικό «PYCNOGENOL®» ως «GRAS» δηλαδή «Γενικά Αναγνωρισμένο ως Ασφαλές Συστατικό» για χρήση σε τρόφιμα, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της χρήσης του συστατικού αυτού σε συμπληρώματα διατροφής.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

1. Grimm, T. et al (2004) Antioxidant activity and inhibition of matrix metalloproteinases by metabolites of maritime pine bark extract (pycnogenol). Free Radic Biol Med. 36:811-822.

2. Noda, Y., et al (1997). Hydroxyl and superoxide anion radical scavenging activities of natural source antioxidants using the computerized JES-FR30 ESR spectrometer system. Biochem Mol Biol Int. 42:35-44.

3. Cossins, E., et al (1998) ESR studies of vitamin C regeneration, order of reactivity of natural source phytochemical preparations. Biochem Mol Biol Int. 45:583-597.

4. Bayeta, E., Lau, B.H.S. (2000) Pycnogenol inhibits generation of inflammatory mediators in macrophages. Nutr Res. 20:249-259.

5. Devaraj S, et al (2002) Supplementation with a pine bark extract rich in polyphenols increases plasma antioxidant capacity and alters the plasma lipoprotein profile. Lipids. 37:931-934.

6. Borzeleca JF, Burdock GA, Thomas JA. Opinion of expert panel on the Generally Recognized as Safe (GRAS) status of French maritime pine bark extract (Pycnogenol®) as a flavouring agent. Geneva, Switzerland: Horphag Research; 2004.

7. Hammerstone, J.F., et al (2000) Procyanidin content and variation in some commonly consumed foods. The Journal of nutrition 130 (8S Suppl): 2086S–92S.

Χαρακτηριστικά

O καταπληκτικός καρπός από τα βάθη της Αμαζονίας, παράγεται από το δέντρο του γένους Euterpe, της οικογένειας των Φοινίκων και πήρε το όνομά του από την Ελληνίδα μούσα Ευτέρπη. Είναι μικρός, πορφυρός και έχει σχήμα και μέγεθος ελιάς, με μεγάλο κουκούτσι και λίγη σάρκα. Θεωρείται από τα φρούτα της φύσης με αξιοσημείωτη διατροφική και φυσιολογική επίδραση, όπως αντιοξειδωτική δράση.

Συστατικά

Τα φρούτα Acai περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως πολυφαινόλες, ταννίνες και ανθοκυανίνες και σε μικρή ποσότητα, λιπαρά οξέα, όπως ελαϊκό και παλμιτικό οξύ, αλλά και πολυφαινόλες.

Ιδιότητες

Τα φρούτα Acai περιέχουν συστατικά που παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση και συμμετέχουν άμεσα στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και των δραστικών οξυγονούχων μορφών (ΔΟΜ), καθώς και συστατικά με θρεπτική αξία για τόνωση, ενδυνάμωση και ενίσχυση των φυσικών επιδόσεων του οργανισμού. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, τα φρούτα Acai παρουσιάζουν τον υψηλότερο δείκτη ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) ανάμεσα στα διάφορα φρούτα, γι’αυτό εξάλλου και συχνά αποκαλείται ως «υπερ-φρούτο» ή γενικά «υπερ-τροφή». Ο δείκτης ORAC απεικονίζει τη δύναμη που παρουσιάζει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

1. Tzulker, R., Glazer, I., Bar-Ilan, I., Holland, D., Aviram, M., Amir, R. (2007) Antioxidant activity, polyphenol content, and related compounds in different fruit juices and homogenates prepared from 29 different pomegranate accessions. J. Agric. Food Chem. 55:9559-70.

2. Seeram, N.P., Aviram, M., Zhang, Y., Henning, S.M., Feng, L., Dreher, M., Heber, D. (2008) Comparison of antioxidant potency of commonly consumed polyphenol-rich beverages in the United States. J. Agric. Food Chem. 56:1415-22.

3. Ko, S.H., Choi, S.W., Ye, S.K., Cho, B.L., Kim, H.S., Chung, M.H. (2005) Comparison of the antioxidant activities of nine different fruits in human plasma. J. Med. Food. 8:41-6.

Χαρακτηριστικά

Το γαϊδουράγκαθο (Λατινική ονομασία: Silybum marianum) είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τη συμβολή του στην φυσιολογική λειτουργία του ήπατος.

Συστατικά

Το κυριότερο ενεργό συστατικό του γαϊδουράγκαθου βρίσκεται στους σπόρους του και είναι η σιλυμαρίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από πιθανές οξειδωτικές βλάβες. Η σιλυμαρίνη αποτελείται από ενώσεις, τις φλαβονολιγνάνες, όπως σιλυβίνη, ισοσιλυβίνη, σιλυδιανίνη και σιλυχριστίνη, εκ των οποίων η πιο δραστική εμφανίζεται η σιλυβίνη.

Ιδιότητες

Είναι ένα βότανο που συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας στο συκώτι χάρη στην αντιοξειδωτική και αποτοξινωτική του ιδιότητα.

Χαρακτηριστικά

Το γαϊδουράγκαθο (Λατινική ονομασία: Silybum marianum) είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τη συμβολή του στην φυσιολογική λειτουργία του ήπατος.

Συστατικά

Το κυριότερο ενεργό συστατικό του γαϊδουράγκαθου βρίσκεται στους σπόρους του και είναι η σιλυμαρίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από πιθανές οξειδωτικές βλάβες. Η σιλυμαρίνη αποτελείται από ενώσεις, τις φλαβονολιγνάνες, όπως σιλυβίνη, ισοσιλυβίνη, σιλυδιανίνη και σιλυχριστίνη, εκ των οποίων η πιο δραστική εμφανίζεται η σιλυβίνη.

Ιδιότητες

Είναι ένα βότανο που συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας στο συκώτι χάρη στην αντιοξειδωτική και αποτοξινωτική του ιδιότητα.
Κύλιση στην Αρχή