Χαρακτηριστικά

O καταπληκτικός καρπός από τα βάθη της Αμαζονίας, παράγεται από το δέντρο του γένους Euterpe, της οικογένειας των Φοινίκων και πήρε το όνομά του από την Ελληνίδα μούσα Ευτέρπη. Είναι μικρός, πορφυρός και έχει σχήμα και μέγεθος ελιάς, με μεγάλο κουκούτσι και λίγη σάρκα. Θεωρείται από τα φρούτα της φύσης με αξιοσημείωτη διατροφική και φυσιολογική επίδραση, όπως αντιοξειδωτική δράση.

Συστατικά

Τα φρούτα Acai περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως πολυφαινόλες, ταννίνες και ανθοκυανίνες και σε μικρή ποσότητα, λιπαρά οξέα, όπως ελαϊκό και παλμιτικό οξύ, αλλά και πολυφαινόλες.

Ιδιότητες

Τα φρούτα Acai περιέχουν συστατικά που παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση και συμμετέχουν άμεσα στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και των δραστικών οξυγονούχων μορφών (ΔΟΜ), καθώς και συστατικά με θρεπτική αξία για τόνωση, ενδυνάμωση και ενίσχυση των φυσικών επιδόσεων του οργανισμού. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, τα φρούτα Acai παρουσιάζουν τον υψηλότερο δείκτη ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) ανάμεσα στα διάφορα φρούτα, γι’αυτό εξάλλου και συχνά αποκαλείται ως «υπερ-φρούτο» ή γενικά «υπερ-τροφή». Ο δείκτης ORAC απεικονίζει τη δύναμη που παρουσιάζει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

1. Tzulker, R., Glazer, I., Bar-Ilan, I., Holland, D., Aviram, M., Amir, R. (2007) Antioxidant activity, polyphenol content, and related compounds in different fruit juices and homogenates prepared from 29 different pomegranate accessions. J. Agric. Food Chem. 55:9559-70.

2. Seeram, N.P., Aviram, M., Zhang, Y., Henning, S.M., Feng, L., Dreher, M., Heber, D. (2008) Comparison of antioxidant potency of commonly consumed polyphenol-rich beverages in the United States. J. Agric. Food Chem. 56:1415-22.

3. Ko, S.H., Choi, S.W., Ye, S.K., Cho, B.L., Kim, H.S., Chung, M.H. (2005) Comparison of the antioxidant activities of nine different fruits in human plasma. J. Med. Food. 8:41-6.

€39.00